Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i użytkowali owoce kawowca. Jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele wieków następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Współcześnie większość spożywanych produktów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje ogromnego trudu. z wizytą u baristy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie śladowe przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też właściwego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film