Smaczna włoska restauracja – menu i wino

Restauracje włoskie to w większości polskich miast najpopularniejszy typ restauracji. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, sycące i ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej wrażliwi degustują równie pyszne dania – canelloni, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji warto zwrócić uwagę na elementów: czy trattoria korzysta z włoskich produktów, czy w karcie znajdują się też mniej znane dania, czy karta win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża wielość smaków i jedzenie z wielu zakątków kraju. W dobrej restauracji poczujemy naturalny smak Włoch.

Kuchnia włoska jest prosta, ale to wcale nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Dobre wina z Włoch

Żadna restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie może zaniedbywać wina. Kolacja z całą pewnością musi obejmować również wino. Odrobina czerwonego wina to we Włoszech standard. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Najbardziej znane wina włoskie to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese a także cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę ma być postrzegana jako faktycznie włoska, musi posiadać różnorodny wybór win.

Charakterystyczna kuchnia włoska

Mając ochotę zrozumieć wyjątkowość włoskiego gotowania bez wątpienia trzeba odwiedzić restaurację, która jest w stanie przyrządzić nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film